Asal Usul
Kuih
akok merupakan salah satu kuih tradisional yang sangat terkenal di negeri
Pantai Timur khususnya di Kelantan dan Terengganu. Kuih ini juga amat popular
ketika bulan Ramadhan. Rasanya yang lemak manis amat digemari oleh semua
peringkat usia. Akok biasanya kurang digemari oleh golongan muda kerana ia agak
manis. Akok sesuai untuk dijadikan sebagi makanan petang kerana ia mudah
dihidangkan, tidak melerai dan rasanya sedap.Bahan utama dalam menghasilkan
kuih ini adalah telur , gula melaka, tepung gandum dan santan. Cara untuk
menghasilkannya juga agak menarik dimana ianya akan dibakar menggunakan api
atas dan bawah sebagaimana proses membuat kuih bahulu. Bezanya Cuma dari segi
penggunaan acuannya sahaja dimana, untuk menghasilkan kuih akok seseorang itu
perlu menggunakan acuan kuih itu sendiri.
Akok
biasanya dihasilkan bagi jualan harian. Akok biasanya tidak tahan lama, dan
perlu didinginkan untuk disimpan lebih lama. Pada kebiasaannya ia dihasilkan
berbentuk bujur dan bewarna hijau dan. Disebabkan ia tidak tahan lama, akok tidak
dibuat bagi jualan komersial, dan biasanya ia dihasilkan hanya bagi kegunaan
sendiri, atau jualan runcit menurut tempahan, bukan untuk tujuan borong.
Akok ini
mempunyai pelbagai jenis. Antaranya ialah Akok Nisan, Akok Daun Pandan, Akok
Berlauk, Akok Kemboja, dan Akok Pisang.
Bahan-Bahan:( sukatan cawan)
1 cawan
telur (pecahkan telur masukkan ke dalam cawan)
1 cawan
santan pekat
1 cawan
gula kabung (Racik halus masukkan dalam cawan)
1 cawan
air
1/2
cawan gandum
3 helai
daun pandan (carik-carik)
Secubit
garam
Cara-Cara:
Panaskan
oven selama 15minit suhu 200'C dan griskan acuan dengan minyak.Masukkan acuan
ke dalam oven.
Satukan
gula kabung, air dan daun pandan.Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun
pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
Masukkan
santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender.Dan blend hingga
betul2 kembang.(Adunan kuih akok memang cair).Tapiskan
Keluarkan
acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut.
Bakar
hingga masak. Selepas 15min suhu diturunkan ke 180'C.Guna api atas
dan bawah
Boleh lihat video di bawah ini dari Youtube. Walaupun berbeza sendikit resepi,namun cara pembuatannya masih sama:
Boleh lihat video di bawah ini dari Youtube. Walaupun berbeza sendikit resepi,namun cara pembuatannya masih sama:
No comments:
Post a Comment