Asal Usul
Kuih
bahulu merupakan kuih tradisional yang sudah lama terkenal di Malaysia ini.
Kuih ini menjadi kelaziman bagi masyarakat kita untuk dihidangkan pada hari
raya, majlis perkahwinan dan lain-lain majlis. Masa dahulu untuk membuat kuih
bahulu mengambil masa yang lama dari kerja penyediaan adunan hingga proses
pembakarannya.
Kuih
Bahulu telah menjadi menu utama di dalam hidangan masyarakat Melayu pada hari-hari
perayaan atau pada majlis-majlis kebesaran, seperti Hari Raya dan Majlis
Perkahwinan. Kemampuan menyediakan kuih bahulu yang baik dari segi rupa dan
citarasa menjadi kebanggaan seseorang individu kerana ianya menjadi tumpuan
kepada penggemar kuih bahulu.
Sejarah
asal kuih bahulu ini dipercayai dibawa ketanah melayu oleh orang berketurunan
jawa dari Bangkahulu Indonesia. Kuih ini boleh bertahan lama dan sesuai untuk
perjalanan jauh kerana ianya ringan dan kecil. Dan boleh dimakan walaupun
dicelup dengan air kosong. Asal bentuk bahulu ini adalah bulat leper kerana di
bakar diatas tudung periuk. Zaman berlalu maka terbentuklah kuih ini dalam
pelbagai corak.
Secara
amnya kuih bahulu terdiri dari 3 jenis iaitu kuih bahulu kecil iaitu bahulu
cermai, bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu lapis dan bahulu gulung agak
sukar didapati di pasaraya kerana perlu ditempah dari pembuat kuih traditional.
Zaman
sekarang pelbagai corak bahulu samada tradiosional atau moden mengikut citarasa
masyarakat kini.
Cara
membakarnya pula agak berbeza, kerana dahulu bahulu dibakar mengunakan dulang
yang berisi pasir dan diletakan bara arang kayu diatas penutupnya untuk
meratakan haba.
Bahan-bahan:
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.
Bahan-bahan:
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.
Cara-cara:
1. Pukul
telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak
tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang
dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
3. Tips
1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven
selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat.
Keluarkan acuan yang yang telah panas dari oven dan
buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
4. Tips
2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan
setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Tips
3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat
dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan
sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau tidak mahu buat cara ini, kuih bahulu
boleh tahan selama 2 minggu. In sha Allah.
6. Tips
4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan
terlalu lama. Cuma sebentar sahaja dan tepung agak-agak hangat. Ini sama juga
seperti kaedah orang diulu-dulu menjemur tepung.
7. Peringatan!
Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika anda
'off' kan fat oven kerana kalau anda guna fan tersebut, bahulu akan mengecut
sedikit nanti dan kelihatan tidak cantik.
No comments:
Post a Comment