Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa, bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap, adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.
Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Dalam
bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff, tetapi bezanya ialah bentuk curry
puff tidak semestinya seperti karipap. Juga, perbezaan dari segi pembuatan
pastri karipap dan curry puff tidak sama. Lipatan pada atas karipap yang
seperti satu corakan dipanggil kelim.
Kuih karipap juga merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat
kerajaan atau pun swasta kini dan ia selalu nya akan dihidang bersama dengan
air tea o dan ia selalunya dimakan waktu waktu pagi sebagai “breakfast” kerana
karipap ini merupakan satu makanan ringan yang menyelerakan.
tepoh blh tepoh?????
ReplyDeletesini saya usulkan informasi sahaja...maf ekk
ReplyDelete