Wednesday, 13 November 2013

KUIH GULUNG/KETAYAP



Kuih Gulung atau juga dikenali sebagai Kuih Ketayap merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia sejak dahulu lagi menjadi makanan rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Melayu.Ia merupakan sejenis kuih adalah sejenis kuih berinti. Ia merupakan sejenis kuih yang terdiri daripada kulit nipis bulat dan diletakkan inti yang diperbuat daripada nyiur muda dan gula Melaka/nisan di dalamnya. Nama Kuih Gulung kemungkinannya disebabkan cara membuatnya di mana kulit luar kuih digulung pada inti. Nama lainnya kuih ketayap pula disebabkan rupa kulit luarnya yang seperti ketayap sebelum digulungkan bersama inti dalam. Kuih gulung ini popular diseluruh Malaysia. Ia banyak dibuat, dan ada dijual di mana-mana sahaja.

Resipi
Bahan Untuk Kulit

300 gm tepung gandum
650 ml air pandan
1 sudu teh tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Masukkan semua bahan ke dalam pengisar, dan kisar.... sampai semua sebati , kemudian tapis. Tuang sesenduk ke dalam pan leper berbentuk bulat dan dadar nipis....
Sudukan inti dan letak atas kulit kuih ketayap tadi dan gulung kemas...

Bahan Untuk Inti
430 gm air
300 gm kelapa parut muda (ambil putihnya sahaja)
150 gm gula merah / gula melaka
70 gm gula pasir
1 sudu makan tepung jagung (dilarutkan dengan sedikit air)
1 helai daun pandan disiat dan disimpul

Untuk membuat inti, masak gula merah, gula putih, daun pandan dan air sehingga larut. Masukkan kelapa dan kacau rata. Masukkan air tepung jagung. Masak hingga adunan pekat dan berkilat.


Boleh lihat video di bawah ini dari Youtube.walaupn berbeza sendikit resepi,namun cara pembuatannya masih sama:

1 comment:

  1. sdp kuih ni....dh lama xmkn...nk dpt kt area mana bro???? :)

    ReplyDelete